zondag 4 november 2012

ding 28: crowdsourcing en crowdfunding

Ik heb beide begrippen ooit wel eens gelezen, zonder verder me er in te verdiepen wat het betekent. Vorige week hoorde ik op de tv dat nu door de crisis minder subsidies worden verstrekt, mensen op eigen initiatief geld gaan zoeken om bv een boek uit te geven, een cd te maken e.d. Dit bleek crowdfunding te heten. Nu ik het hele stuk heb gelezen, heb ik wat meer achtergrondinformatie. Via de drie links gekeken welke projecten zijn geslaagd, en ook gezien dat er nog projecten op 0% staan, terwijl ze nog maar een maand of zo te gaan hebben. Lijkt me een kansloze missie. Geslaagd zijn het uitgeven van een boek getiteld "Klein geluk" door Maria Grijpma en en Inge Jager. Twee jaar geleden ontstond het idee voor hun boek tijdens een zonnige boswandeling. Ondertussen is ‘Klein Geluk’toe aan de derde druk en wordt er gewerkt aan vertalingen naar het Duits en Engels. Hoe positieve visualisaties, geheimzinnige doosjes uit India en slimme marketing hebben bijgedragen aan het succes van hun debuut. Frank van den Ence, musicus en finalist van De Grote Prijs van Nederland, wil met het opnemen van een cd op 4 november, vandaag dus, geld inzamelen via zijn project Please be Frank, om in mei 2013 een internationale toer te kunnen gaan houden. Er moet voor 1 december geld genoeg zijn om verder te kunnen gaan met het project. Op zich vind ik het idee van zelf geld inzamelen voor iets wat je graag wilt, of dat nu een boek uitgeven of een muzikale toer maken, geen gek idee. Want waarom zou je de overheid hier geld voor willen vragen, of zou het je het helemaal zelf moeten kunnen bekostigen? Als je een goed verhaal hebt, goed onderbouwd, zijn er vast mensen die willen bijdragen aan jouw droom.
Crowdsourcing doet je denken aan een legpuzzel. Wij hadden vroeger wekenlang een legpuzzel op een tafeltje liggen. Ieder die voorbij kwam legde een stukje aan, zodat je met hulp van velen tot een samenhangend geheel ( lees: volledige puzzel) kwam. Het stukje over erfgoed, over hulp bij artikelen in kranten, spreekt me aan. We doen het bij het Bildts dokumintasysintrum al op kleine schaal. Via de lokale kranten wordt hulp gevraagd om alle informatie bij een foto boven water te krijgen, maar vooral via de site en de mogelijkheid om via het contactformulier opmerkingen door te geven is een vorm van crowdsourcing. Zie Al met al een interessant "verdiepding".

1 opmerking:

  1. Hoi Ali,

    Ja in deze tijd van crisis en minder subsidies is crowdfunding een mooie manier om te proberen je idealen op deze manier waar te maken.
    En hoewel er inderdaad kansloze missies zijn, zijn er natuurlijk ook geslaagde projecten.

    Een tijdje geleden las ik in de LC een artikel over historische websites. VelHanden.nl (een crowdsourcingsite van het Stadsarchief Amsterdam) heeft dit jaar de Geschiedenis online prijs gewonnen. De site werft op deze manier online vrijwilligers om het archief te digitaliseren. Het archief online: een nieuwe uitdaging voor het Bildts dokumintatysintrum?
    De eerste keer dat de prijs werd uitgereikt ging deze trouwens naar de website van Tresoar!

    Yntskje

    BeantwoordenVerwijderen