zondag 28 oktober 2012

Ding 27: Copyright

Copyright: op zich een bekend begrip,maar als je je er in verdiept blijkt het nog meer in te houden dan je dacht. Ooit is in het kader van het 5-jarig jubileum van de Bildtse gedichtenavond een bundel gedichten gedrukt. Ik weet dat mijn toenmalige collega's veel werk hadden van het toestemming vragen aan de auteurs om hun gedichten te mogen gebruiken voor deze bundel. Jaren later, nu dus, is het net of is het auteursrecht vooral wat internet betreft op de achtergrond geraakt. Men publiceert, gebruikt en deelt van alles via internet. De scholieren gebruiken teksten die ze via google vinden voor hun eigen werkstuk. Of dat nu een goed cijfer heeft opgeleverd of niet, weten ze niet. Het is alleen makkelijker om te knippen en te plakken dan om zelf te bedenken. Ik denk dat veel mensen zonder dat ze er erg in hebben, het auteursrecht schenden. En dat men foto's op een site ( of blog) zet, zonder te vragen. Vergeet facebook hierin ook niet; ook daarop vind je foto's, teksten en informatie waarvan je je afvraagt of ieder dat moet weten. Je kunt het beschermd houden, maar kijk maar naar "project X" in Haren, en je ziet hoe fout het kan gaan. Om op mezelf terug te komen: ik heb de opdrachten gedaan, Flickr bekeken en wat foto's gezocht. De foto's die ik zocht waren bv als bureauachtergrond niet te gebruiken; veel te klein. De maker heeft zich dus wat dat betreft goed beschermd. Ik ben als coördinator van het Bildts dokuminasysintrum ook bezig met het op de site zetten van foto's. Deze foto's zijn niet beschermd: een ieder die de foto wil gebruiken kan dat doen. Iemand die een foto professioneel wil gebruiken, stuurt vaak een mail om een foto in een hogere resolutie te willen hebben. Die sturen we dan ook, met de aantekening dat bronvermelding moet plaatsvinden. Dit gebeurt ook, hebben we gecontroleerd. Bij de foto's op de site staan ook de namen van de mensen. We hebben niet gevraagd of de mensen dit goed vinden. Toestemming vragen is lang niet altijd mogelijk; het zijn ook foto's uit de beginjaren van de vorige eeuw. Ook wordt niet altijd de maker van de foto vermeld, mocht deze bekend zijn. Het is dus tegen de regels, als ik het zo bekijk. Concluderend denk ik dat iedereen zich wel schuldig maakt aan het omzeilen van het copyright. In deze tijd van internet kan het niet zo streng zijn als vroeger, maar enige voorzichtigheid is toch wel geboden.

1 opmerking:

  1. Hoi Groenling,

    Door je te verdiepen in Copyright ontdek je inderdaad dat het meer inhoudt dan je dacht.
    Wat betreft auteursrecht gelden offline trouwens dezelfde rechten als online!
    Het plegen van plagiaat bij scripties gebeurt regelmatig. En niet alleen bij studenten, maar ook bij hoogleraren. Wel staan er bijvoorbeeld bij universiteiten strenge straffen op. En hebben docenten de mogelijkheden om een scriptie op plagiaat te controleren.

    Op de fotosite Flickr heb je de mogelijkheid om een berichtje naar de maker te sturen en zo toestemming te vragen. Foto's met een Creative Commons licentie mogen geplaatst worden onder vermelding van de maker.
    Wat betreft het Bildts dokuminasysintrum: er bestaat ook zoiets als portretrecht. Het portretrecht geldt tot 10 jaar na het overlijden van de afgebeelde persoon. Het auteursrecht geldt tot 70 jaar na het overlijden van de maker.
    Misschien maakt het ook wel verschil of je een foto al dan niet voor commerciele doeleinden gebruikt.
    Ingewikkelde materie dus.

    BeantwoordenVerwijderen